Foto: Alberto Cubillo Guardiola

:: Ampliar Imagen ::

Museo Museo de Mallorca
Inventario 24017
Clasificación Genérica Recipient de peregrinacions
Objeto/Documento Ampolla de peregrí
Nombre Específico Ampul·la
Materia/Soporte Argila
Técnica Cocció oxidant
A motlle
Dimensiones Alçària = 7,70 cm; Amplària = 5,80 cm; Gruix màxim = 2,70 cm
Descripción Cantimplora de cos circular amb coll troncocònic lleugerament exvasat i dues anses, encara que li falta bona part d´una d´elles. Pasta ocre clar. De factura molt tosca presenta decoració diferent en les dues cares. A una es representa sant Menes dret amb els braços oberts i elevats en l´actitud ritual de l´Orant, vestit amb una túnica fins sota els genolls, cenyida a la cintura i un mantó botonat al costat dret, que li cau per l´esquena i que li arriba als turmells. Hi ha dos dromedaris agenollats ubicats simètricament, un a cada costat dels peus del sant. El rostre és de forma triangular, sense que es pugui apreciar la fisonomia. El dibuix és esquemàtic i s´adapta a la forma circular del flascó. A l´altra cara l´element decoratiu és una inscripció A?IOY MHNA EYAO. Les inscripcions d´aquestes peces no ofereixen moltes variacions (una dotzena aproximadament), l´emprada en aquest cas defineix la vinculació amb el sant: Eulògia de sant Menes. En aquest cas ocupa tot l´espai del dipòsit i està emmarcada per una gràfila amb forma de llorer. Morfològicament aquesta peça es correspon a una eulògia vinculada a la peregrinació al Santuari de sant Menes, a pocs quilòmetres d´Alexandria (Egipte). Un tipus d´eulògies (benediccions) són les ampul·les de peregrí que responen a unes característiques morfològiques i funcionals molt definides: petits recipients amb decoració al·lusiva al sant i amb funció de contenidor per a transportar petites quantitats d´oli, d´aigua, o de terra del lloc sagrat, com a record de la peregrinació i com amulets, als quals se´ls atribuïa propietats miraculoses i curatives. Molt més que simples records, tenien significat en si mateixes independentment del contingut així, han de ser considerades com a relíquies pel contacte, de la peça o del seu contingut, amb el lloc sant.
Iconografia Sant Menes
Inscripciones/Leyendas En una de les cares
(Eulògia de Sant Menes)
Datación 551=600
Contexto Cultural/Estilo Antiguitat tardana
Paleocristià
Lugar de Producción/Ceca Egipto (África)
Uso/función Contenidor per a transportar petites quantitats d´oli, d´aigua o de terra del lloc sagrat. Record de la peregrinació. Amulet amb propietats miraculoses i curatives. Relíquia pel contacte de la peça o del seu contingut amb el lloc sant.
Lugar de Procedencia Dada desconeguda
Historia del Objeto Dipòsit de l´Ajuntament de Palma. Tradicionalment vinculada al jaciment romà de Pollentia (Alcúdia) no hi ha cap dada ni arqueològica, ni documental, ni bibliogràfica que avali aquesta hipòtesi. No es pot descartar que provingui d´un entorn arqueològic (Pollentia) com tampoc que no procedeixi d´aquest jaciment i que tingui un origen incert possiblement en el mercat d´antiguitats.
Bibliografía AGUILÓ FIOL, Rosa Maria; GARAU GARAU, Catalina. Un dipòsit de l´Ajuntament de Palma al Museu de Mallorca: l´ampulla de Sant Menes.. Els amics al Pare Llompart. Miscel·lània in honorem II. Associació d´Amics del Museu de Mallorca, 2011, 141. 6-25. Disponible en: <http://www.amicsdelmuseudemallorca.com/web/_repository/3/17.pdf> Consulta: 18/10/2011.
Catalogación Aguiló Fiol, Rosa Maria
| más imágenes |

Foto: Alberto Cubillo Guardiola

Foto: Alberto Cubillo Guardiola

Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6